A Szolgáltató Város
2022. március 24. Több blog
Szinte minden étel átvariálható, legyen kreatív! Gyakran megesik, hogy nagyobb adag étel készül vagy nincs olyan sikere a családban, mint vártuk. Megmutatjuk, hogy mit tehetünk!
Sokat főzött? Gondolja újra!

Ha nem fogy el a családban, adja oda másnak! Az Ételmentő Veszprém csoportban (https://www.facebook.com/groups/168304195416427/permalink/168308122082701) vagy variálja át! Íme, néhány jó kis recept, ötlet, amik elindítják a fantáziát:

Lencsefőzelékből lencsefasírt:

200 g lencsefőzelék

200 g főtt rizs

150 g zabpehely

100 g dió

2 ek lenmag

1,5 ek olaj (lehetőleg hidegen sajtolt)

ízlés szerint: 1 ek méz, só, bors, füstölt pirospaprika

A diót és lenmagot aprítsd össze. Ha nincs darálód késsel vágd minél kisebb darabokra.

Tegyél minden hozzávalót egy tálba és keverd jól össze.

Formázz belőlük pogácsát és előmelegített sütőben süsd 150 C-on 10-15 percig.

 

Sokat főzött? Gondolja újra!

 

Vagy készítsen belőle „nem-májkrémet” https://himesrenata.com/2021/01/11/nem-maj-krem/

 

Az élelmiszer pazarlás egy hatalmas, világszintű probléma, ami megoldásáért Ön is könnyen tehet! Ráadásul pénztárcája is boldogabb lesz!

Használja fel a zöldség minden részét vagy akár a főzővizét!

Céklából sütőtökchips

Hogyan lett a céklából sütőtökchips?

 

Úgy kezdődött, hogy volt itthon pár darab céklám, mert sült céklát terveztem készíteni. Teltek a napok, de nem jutottam hozzá a művelethez. Már kezdtek emiatt kicsit ráncosodni. Sebaj, még így is nagyon finomak lesznek. Sütőtököm is volt, a kanadai fajta, azzal jól passzol, színre is.


Alapos mosást követően, burgonyahámozóval meghámozva, felkockázva, egy kevés, kockára vágott hagymával, friss narancslével meglocsolva, enyhén sózva-borsozva mehet is az egész a sütőbe egy nagy tepsiben. A végeredmény ízletes köret vagy éppen egytálétel lesz.


Hámozáskor támadt a gondolat, hogy kár lenne kidobni a zöldségek héját. Céklachips-et korábban már ettem, de a sütőtökből készültet még nem. Bár addig nem is igen hámoztam meg a sütőtököt, de ez most úgy adta magát.

 

Amíg a tepsis zöldségek sültek, egy kisebb tepsiben összekevertem kevés olajjal a cékla- és a sütőtökhéjakat. A sütőben közepes hőmérsékleten pár perc alatt valóban ropogósra sültek. A céklánál vigyázni kell, mert könnyebben megég. Nehéz pontos percszámot írni, mert minden sütő kicsit más, és számít az is, hogy milyen vastagon tudtuk meghámozni a zöldségeket. Ne hagyjuk magára, az a biztos, időnként ellenőrizzük sütés közben is!

A kész zöldségchips-et enyhén megsóztam, s nem maradt más hátra, mint a roppanás- és ízpróba. Jelentem, sikeres lett az ételmentés. Talán a sütőtökchips került ki győztesen, mivel az szinte a hagyományos burgonyasziromhoz hasonlóan ropogósra sült.

Pár perc alatt el is fogyott mind.

TIPP

Minél frissebb a cékla, annál vékonyabban hámozható, és így a végeredmény is ropogósabb.

A sütőtök magját se dobjuk ki, hanem pirítsuk meg! Abból is készülhet ropogtatnivaló, vagy rászórhatjuk egy krémlevesre is díszítésként.

Forrás: https://www.etelmento.com/post/ceklabol-sutotokchips

 

Mit tehet még? Fogyasszon upcycled termékeket: https://www.etelmento.com/

 

További tippeket talál itt:

1., Újrahasznosítás receptek:

https://www.maggi.hu/tippek/konyhai-ujrahasznositas-okosan/

 

2., Így használd fel a maradék krumplipürét – 6 szenzációs tipp:

https://www.mindmegette.hu/a-krumplipure-masodik-elete-46729/

 

3., Krumplipüréből még receptek:

https://sobors.hu/technologia/krumplipure-ujrahasznositas/

 

4., Ne öntsd ki! 3+1 szuper tipp a főzővíz újrahasznosításához:

https://www.mindmegette.hu/fozoviz-kavezacc-tojas-fozoviz-rizs-fozoviz-felhasznalasi-tippek-50568/

 

5., Mézeskalács újrahasznosítása:

https://cookpad.com/hu/receptek/6699528-mezeskalacs-ujrahasznosito-sutikrem-kekszkrem?utm_source=cookpad-global-web&utm_content=registration_app_download_intercept

 

6., Dinnyehéjból lekvár:

https://sobors.hu/receptek/dinnyehej-lekvar-recept/

 

7., Főtt tészta tárolása, felhasználása:

https://sobors.hu/technologia/fott-teszta-tarolasa-felhasznalasa/

 

8., 13 konyhai tipp a narancshéj felhasználására:

https://sobors.hu/technologia/narancshej-felhasznalasa/

 

9., Tippek a megmaradt húsvéti sonka felhasználására:

https://sobors.hu/gasztro/maradek-sonka-felhasznalasa/

 

10., Megmaradt tojásfehérje felhasználásához:

https://sobors.hu/technologia/tojasfeherje-felhasznalas/

 

11., Szikkadt kenyér felhasználása többféle módon:

https://sobors.hu/technologia/sercli-ujrahasznositas/

 

12., Megmaradt leveszöldségből krémleves:

https://sobors.hu/receptek/zoldsegkremleves-recept/

 

13., Karácsonyról megmaradt: hústól a mézeskalácsig újra felhasználás:

https://sobors.hu/gasztro/finomsagok-karacsonyi-maradekokbol/

 

14., Megmaradt főtt/petrezselymes burgonya/krumplipüréből kolbászos-burgonyás fasírt recept:

https://ridikul.hu/konyha/cikk/2020/06/03/maradekok-ujrahasznositasa-a-vasarnapi-koret-uj-formaja/

 

15., Maradék leves, leveshús, burgonyapüré:

https://humusz.hu/blog/konyha/burgonyagomboc-sminklevesben

 

16., Megmaradt lecsóból – lecsókrém:

http://homeomami.hu/receptajanlo-cikkek/307-ujrahasznositas-lecsokrem.html

 

17., Száraz sült húsok újrahasznosítása:

https://tippekneked.hu/szaraz-sult-hus-felhasznalasa/

 

18., Rántott hús újrahasznosítása:

https://tippekneked.hu/rantott-hus-ujrahasznositasa/