A Szolgáltató Város
2022. március 23. Több blog
Hallott már a méhviaszos kendőről? Alufólia, szalvéta vagy folpack helyett inkább ebbe csomagolja szendvicsét!
Így készítse el otthon saját méhviaszkendőjét
A ReUSe vagyis újrahasználat a hulladékcsökkentés egyik sarkalatos pontja, különösen, ha a különböző csomagoló anyagokról beszélünk.  Megéri kipróbálni. A méhviaszos kendő frissen tartja a benne tárolt ételt, alkalmas zöldségek, gyümölcsök, sajtok, pékáruk és rágcsák csomagolására. Sőt, lefedheti vele az edényeket, tepsiket és a poharakat is. Ráadásul vízlepergető és baktériumölő hatású is. 

A kéz melegének hatására alakja megváltozik, így könnyen be tudja csomagolni a szendvicsét, s a következő kicsomagolásig változatlan is marad. Fontos, hogy extra hőhatásnak ne tegye ki, mert újra megolvad. Forró étel, nyers hús, hal és folyadék tárolására nem alkalmas!

 

Így készítse el otthon saját méhviaszkendőjét

Így készítse el otthon saját kendőjét:


Hozzávalók:

 

·  Pamutvászon textildarab (pl. 25cm x 25cm)

·  17 gramm méhviasz (lap, tömb, vagy pasztilla formában)

·  0,5-1 evőkanál olíva- vagy jojobaolaj (opcionális)

·  (cikcakk) olló és tepsi

Elkészítés:


1.) Vágjon ki egy 25 cm x 25 cm-es darabot a bevonni kívánt textíliából!
2.) Terítse ki a textíliát egy nagyobb tepsiben.
3.) Amennyiben méhviasztömbje van, egy nagylyukú reszelőn reszeljen le egy kis mennyiséget és szórja rá a textilre. Ügyeljen rá, hogy mindenhova egységesen jusson!
5.) Állítsa a legkisebb hőfokra a sütőt, majd helyezze be a tepsit, s hagyja bent addig, míg rá nem olvad az anyagra a viasz! (~10 perc)
6.) Húzza ki a sütőből a tepsit és ellenőrizze le, hogy mindenhol befedte-e az anyagot a méhviasz! Amennyiben nem, úgy a tepsi alján lévő megolvadt anyagból locsoljon a kimaradt részekre egy kicsit!
7.) Ha úgy látja, hogy teljesen elkészült a kendő, tegye félre, hogy megszáradjon, s készen is van!

Így készítse el otthon saját méhviaszkendőjét