A Szolgáltató Város
2020. március 3. Több blog
Púpig és azon túl is… kuka-ügy
Biztosan sokaknak ismerős a kép, amikor a kifizetett tál vagy pohár minden négyzetmilliméterét kihasználva, egyesek púpoznak, halmoznak az étteremben csordulásig… túlcsordulásig. Mire az asztalhoz érnek, leesik, kicsöpög, de megpakolták, ahogyan csak lehetett. Hát így megy ez a hulladékkal is…

Vannak olyan időszakok vagy előfordul olyan alkalom, amikor kommunális hulladékból többlet keletkezik egy háztartásban. Ilyenkor a szolgáltató ügyfélszolgálatán vásárolható, emblémázott, kék színű zsákot az ürítés napján az edény mellé helyezve a többlethulladékot is elszállítják. A zsák ára tartalmazza a begyűjtés és a szállítás költségét. Igen, valóban praktikus lenne, hogy ilyen zsákot bárhol a városban vásárolni lehessen, de ez nem így van. A zsák kifejezetten többlethulladék gyűjtésére szolgál, de csak olyan lakosoknak, akik érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkeznek és rendezett hulladékos számlákkal. Ennek ellenőrzésére viszont csak a közszolgáltató ügyfélszolgálati irodájában van lehetőség.

A zsák tehát egyszeri többlethulladék keletkezésekor használatos. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy kommunális gyűjtőedényünk rendszeresen megtelik és a tetejét már nem tudjuk lezárni, nagyobb edényt kell igényelnünk. Társasházaknál szintén kérhető nagyobb űrtartalmú konténer, és itt kérhető gyakoribb szállítás is. Mindezek nyilván költségnövekedést is jelentenek, a hulladékszállítási díj emelkedni fog, de a termelődő hulladékról csak ezen a módon lehet felelősen gondoskodni.

Púpig és azon túl is… kuka-ügy
Sajnos sokan elfelejtik, hogy mind a gyűjtőedénybe mind pedig az emblémázott gyűjtőzsákba csak olyan mennyiségű hulladék helyezhető el, hogy az edény teteje az elszállításra való átadáskor lecsukható, illetve az emblémázott zsák beköthető legyen. Ha a kukák, konténerek púpig rakottak, nem üríthetők, le kell szedni a tetejükről a szemetet. Ez visszakerül a kuka mellé, amit a kommunális edények tulajdonosainak vagy bérlőinek kell összetakarítaniuk.

Sajnos nem „jófejség” kérdése, hogy a rakodó a zsákokat összeszedi vagy nem szedi össze. A szolgáltatásnyújtásnak van egy térítési díja, amibe bizonyos tételek beletartoznak, bizonyos tételek pedig nem. A kommunális gyűjtőedények környékének rendben tartása az edény tulajdonosának vagy bérlőjének a feladata. Előfordul, hogy ezt egy lakóközösség nem tudja megoldani, ilyenkor megrendelik tőlünk ezt a szolgáltatást és mi elvégezzük.

Mindenre van lehetőség, megfelelő kommunikációval megoldhatók a problémák!  Érdemes tájékozódni ügyfélszolgálati irodánkban a fentiekkel kapcolatosan, és akár a lakógyűléseken témaként felhozni. Segíteni fogunk, mert a mi érdekünk is az, hogy Veszprém tiszta, rendezett város legyen!

Púpig és azon túl is… kuka-ügy