A Szolgáltató Város
2020. január 29. Több blog
A pizzás doboz szelektív hulladék?
Egyből rávágjuk, hogy a papír, a karton természetesen kerüljön a szelektív gyűjtőbe! De vajon a pizzás doboz esetében is ez a helyzet?

Nos, a zsírral átitatott, ételmaradékkal jócskán szennyezett papírkarton már nem számít tiszta csomagolási hulladéknak, így nem kerülhet a szelektív gyűjtőbe. Azonban, ha a teteje nem szennyeződött, egy laza mozdulattal tépjük le és tegyük be a szelektív gyűjtőbe.

Hiába hívjuk papírnak a papír zsebkendőt, a papír szalvétát vagy a papír kéztörlőt egyik sem kerülhet a szelektív hulladékok közé. A pelenka is hiába tűnik papírszerű anyagnak és valamilyen értelemben csomagolási hulladék is J, nincs helye a szelektíven gyűjthető hulladékok között.

A pizzás doboz szelektív hulladék?

Megtévesztő lehet az italoskarton is, hiszen anyagát tekintve 75% papírt (karton) tartalmaz, a többi anyagfajta műanyag (polietilén (PE)) és alumínium. A magas és jó minőségű papírtartalma miatt az egyik legjobban újrahasznosítható csomagolás, de például Veszprémben, valamint a szolgáltatási körzetben a műanyag hulladékok közé kell lehelyezni, természetesen tisztán és laposra préselve.

Ha bizonytalanok vagyunk, mindig nézzünk utána, mi hová kerüljön, hiszen a szelektív hulladék csak akkor hasznosítható anyagában, ha tisztán válogatva, gyűjtjük.

A pizzás doboz szelektív hulladék?