A Szolgáltató Város
2019. március 5. Több blog
 
Tele van a kert bodobácsokkal! Mit tegyünk?
Aggodalomra semmi ok!

A bodobács (verőköltő bodobács – pyrrhocoris apterus) teljesen ártalmatlan poloskafaj, mely nem kártevő, a növényeket nem pusztítja, nem áraszt kellemetlen szagokat, nem csíp és repülni sem tud.

Most tömegesen is találkozhatunk velünk, hiszen a talajba rejtőzve telelnek át és ilyenkor tavasszal a fák kérgén, a kéreg alatt, a kis repedésekben, párkányokon, házfalakon sokszor fürtökben gyűlnek össze, majd tojást raknak le és életciklusuk véget is ér. A petékből júniustól októberig fejlődő szárnyatlan lárvák szintén vörösek, de mintázatuk szerényebb a kifejlett egyedeknél.

Tele van a kert bodobácsokkal! Mit tegyünk?

Sokszínű táplálkozási szokásai miatt megtaláljuk hársfák, mályvafélék termésén, de korhadó növényi részeken vagy apróbb állatok tetemei környékén, hiszen azokat is szívesen fogyasztja. Sokunknak ismerős, amikor ezeket a bogarakat, összetapadva, ún. „tandem pozícióban” látjuk. A hímek ugyanis ezzel igyekeznek megakadályozni azt, hogy a nőstények mással is párosodhassanak.

Tele van a kert bodobácsokkal! Mit tegyünk?

Egyáltalán nem kártékony, sőt inkább hasznos rovarok, mivel eltakarítják a természetes körforgás során keletkező „hulladékokat”.

Ártatlanfajról van szó, ezért irtása teljesen felesleges az otthoni kertekben, de az óvodák, bölcsődék, iskolák udvarán is.