A Szolgáltató Város
2018. június 1. Több blog
Mi az az Entente Florale? Nekem tudnom kell erről?
Ha veszprémi vagy, ha itt élsz városunkban, ha ide köt a tanulás vagy a munka – igen, tudnod kell róla!
Az Entente Florale az Európai Virágos Városok és Falvak Versenye, melyre hazánkból Veszprém és Lajoskomárom jutott tovább, mivel ez a két település nyerte meg tavaly a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt a 300 pályázó közül. A nyertesek vehetnek részt a nemzetközi megmérettetésen, ami meglehetősen komoly felkészülést vár el a településektől.

Mi az az Entente Florale? Nekem tudnom kell erről?
Egyáltalán nem csak az számít hány tő virágot ültetnek el a településen és a helyi közszolgáltató mennyire sepri tisztára a járdákat meg az úttestet. Az számít, hogy mi jut el a környezetszépítési szándékból a városi közösségekhez, az óvodákhoz, az iskolákhoz. Az a fontos, hogy a településen működő intézmények, civil közösségek hogyan kapcsolódnak a környezetszépítéshez, érzik e a felelősségüket ebben és tesznek e azért, hogy saját portájuk is rendezett, ápolt legyen. Ez ma már egy eszmeiség, nem palántaültető verseny! Az összefogást és a közösségépítést díjazzák és persze nem baj, ha ehhez magas színvonalú kertkultúra is társul!

Mi az az Entente Florale? Nekem tudnom kell erről?
Ehhez szükséges a közös gondolkodás, a város hosszú távú, tudatosan megfogalmazott stratégiája és iránymutatásai, a közszolgáltató fenntartó, fejlesztő munkája és szakmai tudása és minden kapcsolódó szervezet, egyén és veszprémi lakos maga kis része, amit hozzá tesz a nagy egészhez.

Annak érdekében, hogy a júniusban érkező, kilenctagú (belga, osztrák, német, cseh, ír, szlovén) zsűri fogadására méltóképpen és némi profizmussal tudjunk felkészülni egy szakértői csoport segíti Veszprémet. A három budapesti szakértő rendszeres időközönként a veszprémi kollégákkal járja be a bemutatandó helyszíneket és ad javaslatokat a változtatásokra, fejlesztésekre.

Mi az az Entente Florale? Nekem tudnom kell erről?
Rengeteg apróságra kell figyelni, számít a zöld, számít a burkolt felületek minősége, számít a protokoll igényessége, a prezentálás stílusa, módja, a teljes összhang, a zsűrizendő útvonalhelyszínek képviselőinek elkötelezettsége és még sorolhatnánk.

Hónapok munkája áll mögöttünk és még mindig számos a tennivaló. Hogy mi lesz a zsűri véleménye ez majd csak szeptemberben, az Írországban megrendezendő eredményhirdetésen válik nyilvánossá. Ettől függetlenül valamennyi közreműködő szervezet úgy érzi, hogy már maga a felkészülés is olyan erőket és összefogást generált, ami önmagában is a győzelmet jelenti nekünk.

Mi az az Entente Florale? Nekem tudnom kell erről?

Fotók: vehir.hu, veol.hu, VKSZ Zrt.