A Szolgáltató Város
2018. március 4. Több blog
Tanulmányúton a tájépítész hallgatók Veszprémben
Hogyan működnek most az egykori történelmi helyszínek, mint városi szabad terek? Milyen funkcióik vannak most az egyes helyszíneknek és mi volt egykor? Hogyan valósultak meg a fejlesztések? 
Ezekre a kérdésekre kereste a választ az a 21 nappali tagozatos elsőéves hallgató, akik a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karáról érkeztek és a Történeti tájak és történeti helyszínek helyreállítása című tantárgy keretében tettek tanulmányi sétát Veszprémben a fővárosi egyetem és a VKSZ Zrt. közötti együttműködésnek köszönhetően.

A belváros rehabilitáció helyszíneit, a régi várnegyedet és a Séd-völgyet jártuk be, és tanulmányi jelleggel vizsgálódtunk – avat be a részletekbe kísérőjük Báthoryné Dr. Nagy  Ildikó Réka, aki kolléganőjével Szilágyi  Kinga egyetemi tanárral készült fel előzetesen a helyszínekből.  A séták során megismertettük a hallgatókkal a helyszínek történeteit, az azokat érintő helyreállítási projekteket, hogy azokból mi és hogyan valósult meg és hogyan működnek most ezek a helyszínek, mint városi szabad terek. Érintettük továbbá az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyének (Entente Florale) helyszíneit is.

Tanulmányúton a tájépítész hallgatók Veszprémben
A nemzetközi tájépítész képzés mesterszakos hallgatói összesen 9 országból érkeztek, és a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal tanulnak Magyarországon. A tantárgy keretében ellátogatnak még Gödöllőre, Noszvajra, valamint egy erdélyi kastély- és történeti tájlátogatáson is részt vesznek majd. A kirándulásokról mind esetben útinaplók készülnek, melyekbe rajzokkal, fotókkal és szövegesen is dokumentálják, feldolgozzák a látottakat.

Köszönjük, hogy Veszprémet választottátok, vigyétek hírünket a világban!