A Szolgáltató Város
2018. február 15. Több blog
Ehető tányér? Fogkefefa?
Gondold újra és neked sem lesz újdonság az ehető tányér, a fogkefefa, de még a bicikligumiból készült pénztárca sem. 
Hasonló számos és érdekes újrahasznosítási ötlet merült fel a VKSZ Zrt. által szervezett, szemléletformáló „Gondol újra!” roadshow első állomásán, Gyulafirátóton, a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában.

Nemcsak a gyárkémény, a kipufogógáz és a nagyfogyasztók szennyezik a környezetet. Sajnos egyénenként is nagyon sokat rontunk a helyzeten azzal, hogy rengeteg hulladékot termelünk a mindennapokban. Pedig igenis van választási lehetőség! Míg a felnőttek sokszor a megszokások rabjai, a gyerekek szívesebben változtatnak. Hajlandóak dobozban vinni a szendvicsüket, újratölteni a kulacsukat, a környezetbarát, újrahasznosítható anyagok felé fordulni. A rátóti iskolások és ovisok most megismerhették az alternatívákat, vásárolhattak egy hagyományos és egy Zöld Boltban. Saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy semmivel sem rosszabb minőségű az újrahasznosított anyagból készült törlőkendő, szivacs, füzet vagy pénztárca.

Ehető tányér? Fogkefefa?
Az elkerülhetetlenül megtermelt hulladékot viszont meg kell tanulni helyesen gyűjteni. Amit lehet, a szelektív gyűjtőkben kell elhelyezni, akinek lehetősége van, komposztálnia kell, ugyanakkor számos kidobásra ítélt anyagból készülhet akár játék is. A délelőtti foglalkozások mindezen lehetőségeket sorra vették és lehetőséget adtak a kipróbálásra.
Ehető tányér? Fogkefefa?
Ez olyannyira jól sikerült, hogy az iskolások fejében, ahogy ők mondták: összeállt a rendszer! A gyulaffysok az eddigi tapasztalataikat garantáltan újragondolták, és az interaktív, szemléltető eszközökkel való játékok, valamint a kipróbálás lehetőségét követően biztosan jó szívvel változtatnak majd a rosszul rögzült vagy nem környezettudatos megszokáson!
Ehető tányér? Fogkefefa?

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

Kedvezményezett: „VKSZ” Zrt. Szociális Alapítvány

Támogatás összege: 2 100 000 Ft

Ehető tányér? Fogkefefa?

Ehető tányér? Fogkefefa?