A Szolgáltató Város
2017. január 5. Több blog
Veszprémi jégvarázs
 Ha a hó Veszprémet is eléri, nem számíthatunk a mesében látott varázslatos képződményekre...
...az utakon legalábbis nem. Ellenben van kalcinol, kalciumklorid és némi bazalt – ezek az anyagok biztosítják ugyanis, hogy az eltérő városi felületeken minél hatékonyabb legyen a síkosságmentesítés.

A rendkívüli időjárási körülmények között szigorú munkaterv rögzíti a beavatkozás menetét.

Öt hótolóval és szóróadapterrel ellátott jármű közlekedik a város útjain és hat kisgép végez hóeltakarítást, hótolást és síkosságmentesítést a fizető parkolókban, a meredek mellékutcákon és a gyűjtőjárdákon. Sőt kézi erő is mindig rendelkezésre áll, ugyanis városszerte a buszmegállók, gyalogátkelőhelyek és a belvárosi lépcsők síkosságmentesítése is a közterületgondozási csoport munkatársainak feladata.

A minél gyorsabb beavatkozás érdekében ügyeleti rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy a Kistó utcai telephelyen 24 órában folyamatos váltásban, készenlétben vannak a sofőrök, a gépkezelők, akik az ügyeletvezető utasításait követve indítják gépeiket. Az ügyeletvezetőnek minimum 4 óránként kell ellenőriznie a városi utakat, járdákat, ónos esőben vagy hóesésben pedig folyamatosan.

Minden nagy- és kisgépnek saját körzete van, riasztás esetén sóval pakolják meg őket és ezt követően indul ki-ki a saját területére. Első körben a főközlekedési utakat tisztítják meg, a buszútvonalakat, valamint a rendőrség, mentők és a tűzoltóság számára biztosítanak járhatóságot.

Mellékutcákban csak ónos eső és hó esetén járnak a munkagépek, a kertvárosi övezetekben, nem fognak jeget törni. A házak előtti járdák takarítása bizony az ingatlantulajdonosok feladata, úgy ahogy a lakótelepek parkolóinak járhatóvá tétele is. Tehát, ha jön a fagy, ne bosszankodjunk, hanem készítsük a bejárathoz a síkosságmentesítő szóróanyagot, a hólapátot és reménykedjünk, hogy estére jópofa, répaorrú hóemberek vidítják fel a napot.