A Szolgáltató Város
2021. október 8. Több hír

Az elmúlt tíz évben megváltozott a globális éghajlatváltozással kapcsolatos egyéni és társadalmi közbeszéd. A változás egyáltalán nem természetes okai között szerepelnek azok a hírek, amelyek az emberi közösségeket az egyre gyarapodó természeti katasztrófák áldozataiként mutatják be.

Szomorú tény, hogy szinte minden évszázados és évezredes időjárási rekord megdőlt az elmúlt 20 évben. Talán még emlékszünk a 2005-ös Katrina hurrikán képsoraira, amely máig hatóan meghatározza New Orleans képét. Viszont nem könnyű felidézni ennek az évnek az időjárási katasztrófáit, olyan sok volt belőlük: a kaliforniai, szibériai, spanyol, majd török és görög szigeteki erdőtüzek oka a soha nem tapasztalt szárazság, az eső hiánya. Mindeközben máshol a hirtelen lezúduló csapadék, az Alpok villámárvizei és áradásai soha nem látott erővel sodorták el az ott élők otthonait és életét. Ám mindezek tőlünk távol történtek.

A Kárpát-medencében a szokatlanul hosszú nyárra emlékezhetünk, a „vénasszonyok nyara” egybeért az augusztusi hőséggel. És közben talán fel sem tűnt, de a tavasz majdnem elmaradt, nem esett eső négy hónapon át, a mezőgazdaság minden területe jelentős vízhiánnyal küzd, az októberi esőzések keveset adnak vissza a szomjazó földeknek. A klímaváltozás látható jelei elérték hazánkat.

A legfrissebb kutatások szerint a ma embere igenis észleli a problémákat, ugyanakkor tehetetlenek érzi magát a klímaváltozással szemben. Még a legtájékozottabb szakemberek sem tudják pontosan megjósolni, mi lesz a kimenetele a klímaváltozásnak, mikor áll meg a globális hőmérséklet emelkedése – és a legfontosabb: hogyan változik meg életünk? Ezekre a kérdésekre nincs egyértelmű és megnyugtató válasz – a ma embere klímaszorongásban él.

Abban mindenki egyetért, hogy a globális széndioxid-szint csökkentése a leghatékonyabb megoldás. Ehhez az új technológiák bevezetése mellett társadalmi közmegegyezésre van szükség: a fogyasztás mérséklésére, a pazarlás megszüntetésére minden téren. Veszprém városa élenjár a közösségi gondolkodás és az egyéni klímatudatosság kialakításában. Vegyünk részt mindannyian jövőnk és autódaink jövőjének formálásában!

Szűcs Attila

klímareferens