A Szolgáltató Város
Amennyiben komposztálással vagy a jelen programmal kapcsolatos kérdése van, azt írja meg a csalan@csalan.hu e-mail címre és rövidesen választ kap rá.

Gyakran ismételt kérdések:

  • Beletehetem-e a komposztba a diófa levelét?

    A diófa levele növekedést gátló hatású, ezért tapasztalhatjuk, hogy nincs, vagy igen gyér a növényzet a diófák alatt. Ez a savtartalom kb. 1,5 év alatt bomlik le teljesen. Ősszel célszerű a kert egyik sarkába, külön gyűjteni a diólevelet és várni június közepéig. Ha júniustól szép lassan beleadagoljuk az összeállítandó komposztba, akkor mire a következő évben összeérik a komposztunk, addigra lebomlik a nemkívánatos savtartalom is. Soha ne égessük a diólevelet, mert azzal feleslegesen terheljük a levegőt.
  • Gyomnövény gyökere komposztálható-e?

    Igen, beletehető a komposztba, lehetőleg másfajta hulladékokkal keverve. Ásóval célszerű kisebb darabokra aprítani, ezzel elősegíthetjük a komposztálódást.
  • Cserebogár lárvája a komposztban

    Ha a cserebogár lárvája megjelenik a komposztunkban, akkor életterének megmozgatásával, a komposzt átforgatásával el is pusztul lárva, akár benne is hagyhatjuk a komposztban, de az is megfelelő módszer, ha kidobjuk a komposztálóból a talajra, ahol a madarak várhatóan gyorsan megtalálják.