A Szolgáltató Város
2010. május 18.
Jelenleg nincs lehetőség bekapcsolódni

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosokat, hogy jelenleg nem áll módunkban további komposztálókat osztani. Abban az esetben, ha tovább tudjuk folytatni a komposztálási programot, a sajtó útján értesítjük Önöket.

2010. április 27.
Lezárult a komposztálási program

A Kádárta- Gyulafirátót területet érintő komposztálási programban közel 650 háztartás több, mint 2100 fővel kapcsolódott be. A háztartásokon kívül több közintézmény, így az óvodák, az általános iskola, a művelődési ház, ill. a büntetés-végrehajtási intézet is bevezette a helyben történő komposztálást.
A résztvevő családok átlagosan 205 kg szerves hulladékot komposztáltak, amely összesen 133 tonna szerves hulladékot jelent, azaz ennyi hulladékot nem kellett a hulladéklerakón elhelyezni.
A kapott visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy Csalán Egyesület által működtetett komposztálási tájékoztató rendszer elnyerte a lakosok tetszését, rendkívül elégedettek voltak a program megvalósításával.

Sikeres komposztálást kívánunk Önöknek!
2010. április 15.
Adatkérő kérdőívek zárása


Köszönjük valamennyi lakosnak, hogy visszaküldte a 2009. évre vonatkozó adatkérő kérdőívet.
Azok között, akik az adatokon kívül a kérdésekre is válaszoltak, metszőollókat sorsoltunk ki, melyeket azóta el is juttattunk a nyertesekhez.
Gratulálunk a szerencséseknek!

A kérdőívet kitöltők közüli nyertesek:
1. helyezett: Ferenczi Károly
2. helyezett: Győri Péter
3. helyezett: Orsósné Fülöp Gyöngyi


2009. június 17.
Komposzt Délutánra várjuk Önt Gyulafirátóton


Június 20-án, szombaton, 14.00 órától Komposzt Délutánra várjuk az érdeklődőket a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt . komposztálási programjának keretében. A sportpályán felállított sátorban a Csalán Egyesület munkatársainak felteheti kérdéseit, megoszthatja élményeit és a készlet erejéig még jelentkezhet ingyenes komposztálóért.

2009. június 15.
Komposzt Délutánra várjuk Önt Gyulafirátóton


A Kádárta-i Falunap keretében megtartott első Komposzt Délutánon az elégedett mosolyoké volt a főszerep. Sokan odajöttek a komposztáló sátorhoz hogy elmondják: már negyedéig telt a tavasszal felállított komposztálójuk és örömmel tapasztalják, hogy milyen sok hulladék kikerülhet a konyhájukból a komposztálóba.
A felmerült kérdésekre adott válaszokat Ön is elolvashatja a "Segíthetünk?" linknél.

Komposztálási kvízkérdéseink első 3 helyezettje metszőollóval gazdagította a kerti felszerelését:

1. helyezett: Fekete Józsefné
2. helyezett: Major Evelin
3. helyezett: Huszti Józsefné

További 10 játékosunk pedig tökmagokból álló csomagot nyert. A nyerteseknek postán juttatjuk el a nyereményeket.

Gratuláltunk!2009. május 14.
Május végéig még kérhet komposztálót!


Legkésőbb május végéig jelezhetik az érdeklődők igényüket Kádártáról és Gyulafirátótról, ha szeretnének bekerülni a "VKSZ" Zrt. komposztálási programjába. Minden háztartás továbbra is 1 db ingyenes komposztálót igényelhet, aki eddig beküldte az igényfelmérő lapot, az máris bekerült a programba. Május végéig várhatóan minden komposztáló gazdára talál, így több, mint 600 háztartás kapcsolódik be a házi komposztálási programba.

2009. május 7.
Intézmények is komposztálhatnak!


A "VKSZ" Zrt. komposztálási programjának keretében több gyulafirátóti és kádártai intézménynél is elindul a szerves hulladék elkülönített gyűjtése: mindkét városrész óvodája, a Gyulaffy László Általános Iskola, a Kádártai Református Egyházközösség és a Veszprém Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet is részt vett azon a tájékoztatón, melyet kifejezetten az intézményeknél történő komposztálás bevezetéséről tartott a Csalán Egyesület környezeti tanácsadója. "Minden intézménynél mások a lehetőségek. A komposztálási program személyre, illetve jelen esetben intézményre szabottan segít abban, hogy felmérjük, milyen és mekkora mennyiségű hulladék keletkezik az adott intézménynél, és ehhez hány darab komposztálóra lesz szükség." Az intézmények bevonásával az elszállítandó hulladékmennyiség csökkentésén túl a jó példa bemutatása is cél.

Képek megtekintése »
2009. április 2.
Tisztelet Érdeklődő!


Örömmel tájékoztatjuk, hogy akik ezidáig beküldték igényfelmérő lapjukat Kádárta és Gyulafirátót városrészekből, azok mindannyian részt vesznek a programban. Tájékoztatókat folyamatosan tartunk, ezek időpontjáról telefonon egyeztünk minden jelentkezővel.

További érdeklődők jelentkezését is tudjuk fogadni, április folyamán még várjuk ismerősének, szomszédjának jelentkezését is. Kádártáról még 50 fő jelentkezését várjuk, Gyulafirátótra pedig még közel 200 komposztálót tudunk biztosítani. Amennyiben Kádártáról ennél nagyobb arányban érkezik be igénylés, úgy az arányokon tudunk változtatni.

Kérjük, segítse elő a házi komposztálás elterjesztését azzal, hogy tájékoztatja ismerőseit a programról!


Üdvözlettel: Csalán Egyesület
2009. március 10.
Gyulafirátóti iskolások komposztáltak a tanteremben


2009. márciusában a gyulafirátóti Gyulaffy László Általános Iskola biológia szaktanterme foglalkoztatóvá alakult át: a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. által elindított házi komposztálási program részeként komposztálási órákat tartott a Csalán Egyesület az iskolásoknak.


Komposztálási 1X1:

4 iskolai foglalkozás
+ összesen 96 kisiskolás
+ játékos feladatok
= komposztálásból jeles a gyerekeknek


A rendhagyó környezetismeret órákon a komposztálás kivitelezéséről és tágabb megközelítésben a szelektív hulladékgyűjtésről beszélgettek a környezeti nevelők a gyerekekkel, hiszen a szelektív hulladékgyűjtés az alapja annak, hogy minél kevesebb hulladékot vigyünk ki a hulladékgyűjtőbe.

Ez történt a tanórákon
A foglalkozások első részében a gyerekek feladata az volt, hogy a kártyákkal jelzett hulladékfajtákat a megfelelő gyűjtőbe juttassák. A gyakorlat célja annak bizonyítása, hogy szelektív gyűjtéssel mennyi hulladéktól szabadíthatjuk meg az amúgy is egyre telítettebb lerakókat. A konyhai és kerti szerves hulladék külön gyűjtése alapja a komposzt készítésének.

De mégis mi kerülhet a komposztdombra és mi nem? A foglalkozás második részében kizárólag ezzel a kérdéssel foglalkoztunk. Mindenki kapott egy-két képet, amelyről el kellett döntenie, hogy beletenné-e a komposztálóba, vagy sem. Minden kérdést megbeszéltünk, és az összes foglalkozás végén készült egy-egy iskolában maradó tabló, amelyre rápillantva gyorsan eldönthető, hogy hová kerülhet az almacsutka és hová a tízórai szendvics maradéka.

Tapasztalatok
Kellemes meglepetés volt, hogy a komposztálható hulladékok különválogatása szinte hiba nélkül sikerült mindenkinek. Sokan tudták, hogy miért jó a komposztálás, hiszen, mint elmondták, ők (illetve szüleik, nagyszüleik) már komposztálnak egy ideje.

Képek megtekintése »
2009. február 17.
Tisztelt Érdeklődő!


Ezúton szeretném tájékoztatni az új kezdeményezésünkről, a házi komposztálási programról, melynek során ingyenes komposztáló edényzetek felajánlásával szeretnénk hozzájárulni Gyulafirátót és Kádárta településeken a szerves hulladékok elkülönített kezeléséhez.

A "VKSZ" Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. elkötelezett a környezetvédelem mellett és nyitott az újító megoldásokra. A szelektív hulladékgyűjtés bejáratott rendszere mellett most egy újszerű lehetőséget biztosítunk azon lakosok számára, akiknek szintén fontos a lerakóra kerülő hulladék mennyiségének csökkentése és ebben aktívan részt kívánnak venni.

Vegyen részt Ön is ingyenes programunkban, ha
  • javítani szeretné kertjének tápanyagtartalmát,
  • szeretne értékes nyersanyagot készíteni az otthonában termelődő szerves hulladékból.

Várjuk jelentkezését, ha most gondolt először a házi komposztálásra és csatlakozzon programunkhoz akkor is, ha már régebb óta komposztál, de kérdései vannak a témában.

A programban tájékoztatókon vehetnek részt az érdeklődők és számukra ingyen biztosítunk komposztáló edényzetet. Ön az igényfelmérő lap kitöltésével jelentkezhet a programba. A gyulafirátóti és a kádártai lakosok a két település lakosainak arányában az adatlapok postai beérkezésének sorrendjét figyelembe véve kerülnek bevonásra.
Az ingyenes komposztáló edényzetet a készleteink erejéig tudjuk biztosítani. A komposztáló edény átvételének előfeltétele egy tájékoztatón való részvétel.

A komposztálási programunk szakmai partnere és megvalósítója a Csalán Egyesület.

A beküldendő igényfelmérő lap letölthető a honlapról.

Csatlakozzon programunkhoz, várjuk jelentkezését!

Veszprém, 2009. február 17.

Üdvözlettel:
Göttlinger László
vezérigazgató