A Szolgáltató Város
2018. november 30. Több hír
A VKSZ Zrt. és a VHK Nonprofit Kft. társadalmi felelősségvállalás programjának egyik legfontosabb eleme a környezeti nevelés megvalósítása. Korábban általános iskolákat látogattunk szemléletformáló előadásainkkal, az idei évben a középiskolás korosztály felé fordultunk.
A középiskolából kikerülő fiatal felnőtteknek kevés elképzelése van arról, hogy választott szakmájukkal kapcsolatban milyen hulladékok keletkeznek és azokkal mi a teendő. A helyi hulladékkezelésben jártas partnerek bevonásával iskolai foglalkozásokat állítottunk össze, melyekkel meglátogatjuk az iskolákat.
A Gondold át a suliban! program projektgazdája a Kör Alapítvány, akikkel partnerségben az Innovációs és Technológia Minisztérium – FM-LSZF/2018-01 pályázatát nyertük el. A pályázat eredményeképpen három középiskolában (Veszprémi SZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma, Szakiskolája és Kollégiuma, Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Veszprémi SZC Ipari Szakgimnáziuma) szerveződnek workshop jellegű foglalkozások a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Birs – OTI Magyarország Ifjúságsegítő Közhasznú Egyesület és a Kör Alapítvány részvételével.

- A mai világunkban nagy probléma a környezetszennyezés, a keletkező hulladék mennyisége. Lehet ezt kapcsolni a különböző szakmákhoz is és nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a tanulóink hozzáállását formáljuk ezzel kapcsolatban. A programot nagyon hasznosnak tartom és örömmel vettem, hogy a szervezők megkerestek minket. Amennyiben lesz a rendezvénysorozatnak folytatása mi továbbra is partnerek vagyunk abban, hogy minden iskolába eljusson. – üdvözölte a programot Schindler Lászlóné a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója.
Eveli Péter a Táncsics iskola igazgatója úgy nyilatkozott, hogy örömmel fogadták be a rendezvényt, mert bár a képzési profilokban többször is megjelenik a környezettudatosság, de az ilyen jellegű témanapokon felhalmozott ismeretek a későbbiekben mindig könnyebben mozgósíthatók, az élményszerűen megszerzett tudásra a fiatalok sokkal jobban emlékeznek.

- Évek óta szerepel a környezettudatos nevelés társaságunk társadalmi felelősségvállalás programjában. – mondta Horváth Zoltán, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Bár ennek a korosztálynak a megszólítása számunkra is új terület és kihívást jelent, de érdeklődő és jól tájékozott fiatalokkal találkoztunk a mai napon. Célunk a komoly figyelemfelkeltés, megpróbáljuk ezt a korosztályt arra bírni, hogy ne legyenek közömbösek a hulladékképződés és a környezetük iránt. Az ő leendő szakmáikat figyelembe véve igyekszünk környezetkímélő megoldásokat kínálni számukra. – zárta a sajtótájékoztatót az ügyvezető.