A Szolgáltató Város
2018. április 10. Több hír
Zajlik a tavaszi nagytakarítás!
Két hete zajlik a téli időszakban utakra került síkosságmentesítő szóróanyag gyűjtése.
Az oldott sós technológia alkalmazásával, azzal, hogy az útszóró sót nedvesített formában, permetezve juttattuk az útszakaszokra jelentősen tudtuk csökkenteni a járulékos takarítási feladatainkat. Sokunknak okoz bosszúságot a talpunk alatt roszogó bazalt vagy zeokál szemcse, de a járdákon, tereken, aluljáróban és a meredek mellékutcákban használatuk elengedhetetlen volt a téli csapadékos napokon.
Első körben a belvárosi területeket tisztítjuk meg kézi és gépi erővel. A begyűjtés időtartama időjárásfüggő. Ha tartósan fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet a nagy gépek is munkába állnak és elkezdődik az úttest mellett felhalmozódott lerakódások seprése. Jellemzően rengeteg hulladék kerül elő a lefagyásos területekről, a cserje felületek alól. A következő időszakban, azaz április hónapban a bazalt összegyűjtésére helyezzük a hangsúlyt. A tervek szerint a hónap végére megtisztítjuk a várost amellett, hogy a mindennapi úttisztítási és takarítási feladatokat is elvégezzük.
Ebben az időszakban esedékes a cserjék és a fák metszése. A lenyesett ágakat, daráljuk, majd a darálékot fiatal cserjefelületeken terítjük szét, hogy a nyári időszakban védelmet nyújtson a kiszáradástól és megakadályozza a gyomosodást.