A Szolgáltató Város
2017. április 7. Több hír
Mi lettünk a legjobbak!
Kövessük a Veszprémiek példáját! – hangsúlyozta Baka Éva az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.
Ha minden magyar lakos olyan hatékonyan gyűjtené szelektíven az italos karton dobozokat, mint a veszprémiek, akkor a jelenleg újrahasznosításra kerülő 3.400 tonnányi italos karton hulladék mennyisége 6.000 tonnára lenne növelhető. Ezzel a mennyiséggel pedig évente hozzávetőleg 38.000 felnőtt fát tudnánk megmenteni.

A magyar lakosság, a legfiatalabbakat és a legidősebbeket is beleértve, átlagosan 60 db, tejes és gyümölcsleves italos kartont használ el egy év alatt. A hulladékká vált italos kartondobozok szelektív gyűjtésében továbbra sem jeleskedünk, csupán 20-22% kerül visszagyűjtésre.
A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a fejenként elhasznált 60 darabból, egy főre vetítve és évente, a legtöbb italos karton hulladékot a veszprémi lakosság (23 db) gyűjti.

A 33 városra kiterjedő vizsgálat eredményei mind abba az irányba mutatnak, hogy amely városokban aktív szemléletformálás és oktatás zajlik, ott ennek az eredménye meg is mutatkozik a szelektíven gyűjtött hulladékok, köztük a visszagyűjtött tejes és gyümölcsleves italos karton dobozok mennyiségében - mondta Baka Éva, majd hozzátette: a lakosság megfelelő és folyamatos tájékoztatása és oktatása szükséges ahhoz, hogy az értékes, újrahasznosítható hulladék ne a kommunális hulladékba és a szemétlerakókra kerüljön. Azokon a településeken, ahol a városvezetés és egyéb intézmények hozzájárulnak a szelektív gyűjtés népszerűsítéséhez a lakosság körében, ott szignifikánsan magasabb a visszagyűjtött italos karton dobozok aránya.

Köszönjük Veszprém, köszönjük veszprémiek!