A Szolgáltató Város
2020. július 24. Több blog

Hiába is keresnénk, nem találnánk Európában, de talán még a Földön sem egy olyan várost, ahol ne lenne eldobva egy műanyag zacskó, vagy zsebkendő az utcákon. Persze emellett is vannak tisztább és koszosabb városok, az egész csak azon a közösségen múlik, akik ott dolgoznak, szórakoznak, pihennek, egyszóval élnek a városukban. Bár mindenki különböző mértékben érzékeny a saját környezete tisztaságára, ne felejtsük el azt sem, hogy mindannyian hatással vagyunk egymásra a saját cselekedeteinkkel és szokásainkkal, és nincs ez másképp a szemeteléssel sem.

Hatással vagyunk közösségünkre

 

 

Kevésbé szépen megfogalmazva, ezt hívják „csordaszellemnek”. Ha elhajítunk egy csokispapírt az utcán, lehet, hogy a mögöttünk haladó ember is megteszi ugyanezt a mozdulatot. Ha viszont meglátunk egy zacskót, amit a szél kifújt a szemetesből és felvesszük, majd gondosan visszahelyezzük a hulladékok közé, lehet, hogy szintén követőkre találunk.

Egyszerű mindennapos mozdulatok ezek, amelyekkel látványos eredményeket lehet elérni. Viszont olykor-olykor extrém esetekre is van példa, méghozzá nem kell távoli városba utazni, Veszprémben is találkozhatunk meghökkentő jelenségekkel, sajnos nem csak pozitív vonatkozásban.

Hatással vagyunk közösségünkre

Így történt ez nem is olyan régen, amikor a város egyik legsűrűbben lakott részén, az egyik társasház előtt egy egész szeméthegy jelent meg egyik napról a másikra, elhasznált és feleslegessé vált bútorokból, háztartási gépekből és még hosszan sorolhatnánk, hogy mik kerültek az utcára egy nagy lerakatba.

Nem gondoljuk, hogy a veszprémiek ennyire gondatlanok lennének környezetükkel kapcsolatban, csupán ebben az esetben is érvényesülhetett a csordaszellem. Azaz minden bizonnyal egy kényelmesebb helyi lakos úgy gondolta, a legegyszerűbb, ha az utcára kirakja nem használatos tárgyait, mások pedig követték példáját, gondolván eljött a lomtalanítás ideje.

Pedig minimális odafigyeléssel és tájékozódással elkerülhetőek az ilyen kellemetlen helyzetek, amikor a járdát torlaszolják el a szemétkupacok.

Hatással vagyunk közösségünkre

A VKSZ Zrt. nagy energiát szentel a házhoz menő lomtalanításra, valamint a Kistó utcai hulladékudvar kapui is nyitva állnak, még szombaton is, hogy a veszprémiek szakszerű és koordinált módon szabadulhassanak meg felgyülemlett háztartási hulladékuktól. Gyakorlatilag minden olyan szeméttől, ami keletkezhet egy otthonban, legyen szó családi házról, vagy társasházról.

Ezen a linken összeszedtük a legfontosabb és legegyszerűbb teendőket, ha úgy gondoljuk, eljött a lomtalanítás ideje. Ha mégis maradna kérdés, akkor a VKSZ Zrt. ügyfélszolgálatát kereshetik bátran.

 https://www.vkszrt.hu/media/kiadvany/files/hulladekkisokos20x21cm.pdf