A Szolgáltató Város
2020. július 1. Több blog
Nekünk lenne rá egy ötletünk.

Szájmaszk, gumikesztyű és rendszeres kézmosás. Mind-mind olyan hétköznapi eszközök, illetve tevékenységek, amelyek a mögöttünk hagyott pandémiás időszakban még inkább a figyelem középpontjába kerültek és beivódtak a mindennapjainkba.

Bár a veszélyhelyzet mára megszűnt, a mai napig sokan a táskánkban hordjuk a védőmaszkot és a kesztyűket, egyfajta beidegződés lett, hogy a pénztárcánkkal és a lakáskulcsunkkal együtt ezeket is felmarkoljuk, amikor elindulunk otthonról. Még akkor is, ha egész nap nincs szükség rájuk.

Mire is használhatnánk a megmaradt gumikesztyűket?

Ugyanakkor egy kis figyelmességgel és a környezetünk iránti igényességgel igenis a legegyszerűbb hétköznap is kaphat szerepet például egy védőkesztyű. És ez a járványhelyzeten túl is érvényes.

Sajnos a város bármelyik pontjára igaz, hogy hulladéktárolóinak környékét időről időre elcsúfítja az eldobált, vagy kétes eredetű szemét, melyet néha akár hosszú napokig is kénytelenek vagyunk elnézni. Ez lehet az emberi hanyagság eredménye, de találkoztunk már olyannal is, hogy éjszaka macskák, vagy nyestek hordták szét a nem megfelelően elhelyezett szemetes zsák tartalmát a környéken.

Környezetünk tisztasága közös érdekünk, és bár a szemetesautók ill. az úttisztító kollégák rendszeresen járják a várost, az összes széthordott zacskót, tejes dobozt, vagy egyéb, kevésbé bizalomgerjesztő hulladékot nem, vagy nem mindig tudják felderíteni és elszállítani munkájuk során.

Azért azonban, hogy ezek ne csúfítsák környezetünket, mi magunk is könnyen tehetünk, ráadásul a táskánk mélyén valószínűleg ott lapul a segédeszköz, amivel az eldobott hulladék visszahelyezése a tárolóba, már nem is annyira gyomorforgató feladat.

Csak húzzuk fel a gumikesztyűt, markoljuk meg a „megszökött” szemetet és egy jól irányzott mozdulattal tereljük vissza a legközelebbi tárolóba.

 

Tapasztalatból tudjuk, nagyon hamar látványos eredménye lehet. :)