A Szolgáltató Város
2020. június 2. Több blog
Miért kéne lemondania a virágos parkokról és utcákról azoknak, akik városban élnek? 

Szeretjük a virágokat!
A színes növények bármilyen környezetet képesek még inkább kiemelni, feldíszíteni és ez városi környezetben, ahol többemeletes társasházak között széles utcákon közlekedünk nap, mint nap, még szembetűnőbb tud lenni. Egyfajta kontrasztot képez az épületek, aszfaltozott utak és a színes természet között.

A Vadvirágos Veszprém projektben a VKSZ Zrt. néhány városi parkban szabadjára engedte a természetet, hogy az saját maga alakítsa ki a színpompás vadvirágokat és növényeket. Ezek a lekerített részek már több városrész parkjaiban is megjelentek és kíváncsiak várjuk az idei eredményeket, vajon milyen új növényfajok és állatok jelennek meg a környezetükben?

Ugyanakkor a VKSZ Zrt. nem hagy mindent a természetre és évről évre pontos és szakszerű tervezés után tudatos virágosítást is végez a városban. Idén május közepén kezdtük elültetni azokat az egynyári virágokat, amelyek remélhetőleg minél tovább díszítik majd a körforgalmakat, parkokat, sétáló utcákat.

Közel 30 kisebb-nagyobb virágágyásunk van szerte Veszprémben, ezekbe begóniát, dáliát, keskenylevelű rézvirágot, hamvas zsályát, verbénákat és díszfüveket ültetünk úgynevezett mille-fleur módszer szerint.

Na de mit is takar ez az idegen szó, mille-fleur?

Az olyan ágyásokat nevezik így, ahol 4-5 fajta eltérő színű növényt ültetünk váltakozva és ismétlődve sorba egymás után, ügyelve arra, hogy a következő sorban ne ugyanazok a növények kerüljenek egymás mellé. Ez a virágágy teljesen tarka egynyári virágfelület hatását kelti.

 

Szeretjük a virágokat!

Ezekben kap otthont az a kb. 14 ezer virágpalánta, amelyek idén is díszítik majd Veszprém köztereit, a VKSZ Zrt. munkatársai pedig egész évben gondosan ügyelnek majd rájuk, hogy késő őszig gyönyörködhessünk bennük a mindennapi rutinjaink során is.