A Szolgáltató Város
2020. május 7. Több blog
Újabb vadvirágos rét a városban
A Haszkovó lakótelep után már a Cholnoky városrészben is találunk vadvirágos rétet.

Az évek óta zajló projekt nem állt le, sőt egyre több zöldfelület, egyre több városrész kapcsolódik be és válik természetközelibbé parkfelületeivel.

A Haszkovó utcában, a Kálvin parkban és a Barátság parkban néhány éve indult Vadvirágos Veszprém projekt extenzív zöldfelületi gazdálkodást jelent. Egy kontroll alatt tartott zöldfelülettel találkozik a lakosság, ahol nem előre eldöntött ütemterv szerint folyik a gyepfelület kaszálása, hanem figyeljük az időjárást, a növények virágzását és ezekhez alkalmazkodva végezzük a munkát. Éppen emiatt nem kell tartani az olyan allergének, mint például a parlagfű megjelenésétől.

Ha bármelyik ilyen vadvirágos rét közelében sétálunk, nem elhanyagoltsággal találkozunk, hanem fajgazdagsággal, sőt méheket, pillangókat látunk röpködni.

Ez most már a Cholnoky lakótelepre is igaz lesz, ahol az úttest és a járda közötti zöldsávban újabb vadvirágos felületet hagyunk kialakulni.

Az elmúlt években elkezdett felülvetéseket is folytatjuk. Tavaly például a gyönyörű zsályás területről elvirágzott részt gyűjtőputtonnyal nyírtuk, így lehetőségünk volt arra, hogy ezt a kaszálékot olyan helyre terítsük, ahol szétszórva a zsályamagokat, frissíthetjük és változatossá tehetjük a meglévő növényvilágot. Bár egyszerűnek tűnik, de ez lassú folyamat, ezért évről évre kis lépésekben, de tudatos zöldfelületi tervezés mentén haladunk a szebbnél szebb vadvirágos rétek felé.

Újabb vadvirágos rét a városban