A Szolgáltató Város
2020. február 18. Több blog
Szélmalomharc az illegális hulladékkal
Évente 116 tonna illegális hulladék, éves szinten közel 400 szállítási alkalom, több mint 7000 futott kilométer és 5 millió forint költség - mindez egy értelmetlen ügyért.

Hiszen olyan alapvető lenne a megoldás, csak nehéz átállítani az emberi gondolkodást. A hulladék azé, aki megtermelte, az tartozik felelősséggel iránta. A felelősség felelős gondolkodást jelent, a szabályok és lehetőségek ismeretét, hogy ha megtermeltem, azt is tudom, mit kezdjek vele.
Szélmalomharc az illegális hulladékkal

A kommunális hulladékot a kukába teszem, ürítés napján kihelyezem közterületre az edényt. A házhoz menő szelektív gyűjtőbe rakom a szelektíven gyűjtendő hulladékokat, kizárólag azokat, amiket az edény falára ragasztott matrica mutat. Ha mindezektől eltérő hulladékom van, tájékozódom. Utánanézek, hogy a Hulladékgyűjtő udvarba, milyen típusú hulladékok leadására van lehetőség. Ha még így sem találom a megoldást, írok az ügyfélszolgálatra ugyfelszolgalat@vkszrt.hu és választ kapok a kérdésemre. Így járok el felelősen, a szabályokat tisztelve és betartva.

Szélmalomharc az illegális hulladékkal

A mindig irigyelt nyugati határvonalon túl ez a mentalitás él. Ott ezt megteszik a helyi lakosok, nem kérdés számukra, hogy ez kötelezettségük. Nálunk sajnos valamiért nem működik ez a hozzáállás, gyűlnek az illegális szemétdombok rendületlenül. Mikor már elviselhetetlen mértéket öltenek, a közszolgáltató intézkedjen, takarítson, kamerázzon, büntessen, találjon ki valamit…

Szélmalomharc az illegális hulladékkal

Hát ez nem egyszerű! Rendet rakni az emberek fejében a legnehezebb dolog a világon. Vajon mi kell ahhoz, hogy megértése mindenki: az illegális szemétkupacok megjelenése a városban az egyes emberek személyes felelőssége és nem a szolgáltató hanyagsága!

Szélmalomharc az illegális hulladékkal

Legyen a hétköznapok társa a Hulladék kisokos