A Szolgáltató Város
2019. október 22. Több blog
10 millió FA  - Veszprém
A faültetés nemcsak annyiból áll, hogy kiválasztunk egy számunkra tetszetős fajtát és beássuk egy gödörbe. Ennél sokkal többről van szó!

Ezért indult el a "10 millió FA - Veszprém" mozgalom is, hogy a magyarországi kezdeményezésben városunk szerepvállalása is teljes értékű lehessen.

Azt szeretnénk elérni, hogy az ültetések maximális szakmaiság mellett történjenek. Nem mindegy ugyanis, milyen mély gödröt ásunk, mennyi víz kerül bele, egyáltalán egyes területekre milyen fajok kerülnek. És ez nem akadékoskodást és fölösleges hivatali köröket jelent, hanem gondos tervezést, hogy 10-20 év múlva valóban legyen árnyék, valóban legyen élőhely, búvóhely és egy már most előre látható útépítés miatt ne kelljen fákat kiemelni a helyükről. Az előkészítés emiatt fontos és elengedhetetlen, akárcsak az utógondozás.

10 millió FA  - Veszprém
Fontos megérteni azt is, hogy aki a fát elülteti, felelősséggel tartozik annak utógondozásáért. Ez ott kezdődik, hogy bizony karóval kell kitámasztani ültetéskor, sokszor nem elég kettővel, akár hárommal is. A nyári forróság idején heti egy alkalommal néhány kanna vízzel meg kell öntözni, figyelni kell a csemetét, nem szabad magára hagyni.

A VKSZ Zrt. szakemberei már az elültethető őshonos fafajták kiválasztásában is segítséget nyújtottak, egy kertészeti cég felvállalta a facsemeték beszerzését, a mozgalom önkénteseket toboroz az ültetésekhez, melyre még most is lehet jelentkezni.

Az ültetési napon, 2019. november 9-én 150 fa kerül Veszprém közterületeire, magánszemélyek, cégek, baráti társaságok, osztályközösségek vállaltak felelősséget értük.

Sosem késő a mozgalomhoz csatlakozni, nemes célt szolgálunk, felelősséggel!

Itt jelezheted, miben tudsz segíteni, ha Te is szeretnél a mozgalomhoz csatlakozni: https://forms.gle/SewUfWBhct6hjooD7

10 millió FA  - Veszprém