A Szolgáltató Város
2019. szeptember 24. Több blog
Mielőtt elindítanánk a fűtést
Délutánonként, esténként bizony már hűvös levegő fogad a lakásban, lassan ideje fűtés kapcsolni.
 Ez egyszerűbb annak, akinek saját kazánja van, de nem mindig egyértelműek a teendők távfűtött épületek esetén.
 

Távfűtésű lakások esetében a fűtésindítás egyik legalapvetőbb feltétele a belső fűtési rendszerek légtelenítése. Mivel a fűtési rendszerek eltérnek, így a légtelenítésük is másképpen történik.  A légtelenítés lehet központi, lépcsőházankénti, strang, illetve strang páronkénti vagy helyi, azaz radiátoronkénti légtelenítés. A VKSZ Zrt.-vel szerződéses viszonyban álló partnereinknél szakembereink, míg a szerződéssel nem rendelkezőknél a közös képviselők által megbízott szakemberek végzik a légtelenítést.
Mielőtt elindítanánk a fűtést

Légtelenítésnél fontos, hogy a radiátorok előtti elzáró, illetve szabályozószelepek nyitott állapotban legyenek, így biztosítva, hogy a levegő távozhasson a légtelenítési pontok felé. A távfűtött épületek jelentős részében előfordul, hogy a felhasználó hiába nyitja ki a szelepet, a levegő akkor is beszorul a radiátorba, mely probléma csak a fűtés indításakor észlelhető (nem fűt, vagy csak részben fűt a radiátor).

A jelenség magyarázata, hogy a szeleptányér leragad a szelepülésre. A leragadás sokszor a termosztatikus radiátorszelep helytelen használatából adódik. Hibás gyakorlat ugyanis a fogyasztók körében, hogy a fűtési szezon végével teljesen elzárják a radiátorszelepeket (a nyári melegben a termo fejben lévő hő patron a szeleptányért ráfeszíti a szelepülésre) és csak a fűtési idényben nyitják meg.

Kérjük, használják ki a termosztatikus radiátorszelep nyújtotta lehetőségeket az egyenletes hőmérséklet elérése érdekében, illetve kerüljék a szelepek hosszabb ideig történő lezárását, mely a szelepek időszakos kinyitásával elérhető. Javasoljuk, hogy szelepleragadás esetén pedig szakemberek segítségét vegyék igénybe.

Mielőtt elindítanánk a fűtést