A Szolgáltató Város
2019. szeptember 18. Több blog
Munkára hív az őszi kert!
Rövidülnek a nappalok, hűvösebb a levegő, amit nemcsak mi érzünk meg.
 A körülöttünk lévő növények is alkalmazkodnak az évszakok változásaihoz, a hőmérséklet csökkenéséhez. Itt az ideje munkához látni a kiskertekben is.
 

Első körben az egynyári növényeket kell kiszedni a földből, hiszen már nem díszei a kertnek. Ha tavasszal pirosló tulipánokat szeretnénk a kertünkbe, most kell a virághagymáikat elültetni.
Munkára hív az őszi kert!

A rengeteg színben előforduló árvácska is nagyon hálás növény. Átvészeli a téli fagyokat és tavaszra gyönyörű virágszőnyeget képez.  Mivel növekedése során bokrosodik 20 cm tőtávolságra érdemes ültetni, napos, félárnyékos helyre. Az árvácska kedveli a nedvességet, nem szabad földjét kiszáradni hagyni, ezért öntözéséről is folyamatosan gondoskodni kell.

Munkára hív az őszi kert!

Új kedvenc a díszkáposzta, a kétnyári, leveleivel díszítő növény! Mivel takarólevelei akár mínusz 10-15 foknál is védik a rügyeket, így nem fagynak el a téli időszakban. A díszkáposzta levelei egyébként  a hideg őszi napokon színesedik be és akár dézsában, balkonládában is jól érzi magát.

Munkára hív az őszi kert!

Az őszi időszak a cserjék ültetésének ideje is. Fontos azonban a cserjék esetében, hogy jóval az első fagyok előtt ültessük el őket, hogy legyen idejük a begyökeresedésre. Így lesz tavaszra korán fejlődő és életerős a növény.

Fontos, hogy a cserjék alapvetően díszítő növények, ezért fontos megtervezni mi hová kerüljön a kertünkben. Ugyanez érvényes természetesen a hagymásokra és a kétnyári növényekre is. Kertünk tervezésekor ne hagyjuk figyelmen kívül a helyszíni adottságokat, az árnyék, a széljárás, a talaj adottságai mind befolyásolják a fajtaválasztást, a növények elrendezését, ezáltal a kialakítandó kert hangulatát.

Munkára hív az őszi kert!