A Szolgáltató Város
2019. július 3. Több blog
Nemzetközi nejlonzacskómentes nap
Egy nejlonszatyor – a műanyag típusától függően – 100-500 év alatt bomlik le.

  • Egy nejlonszatyrot átlagosan 25 percig használunk.
  • A világon percenként 1 millió (!) szatyrot használnak el.
  • Egy átlagos európai évente 500 nejlonszatyrot használ el, ami elképesztő szám, éppen ezért válik halaszthatatlanná az egyszer használatos szatyrok betiltása.
  • Az EU-ban évente 3,4 millió tonna nejlonszatyrot állítanak elő. Ez több, mint 2 millió autó súlyának felel meg.

Riasztó tények, beszédes számok - tegyünk ellene!

Nemzetközi nejlonzacskómentes nap
A 9 évvel ezelőtt életre hívott nejlonzacskómentes nap a fenti problémákra irányítja a figyelmet és hangsúlyozza a környezetkímélőbb bevásárlószatyor-megoldások alkalmazását, mozgósítja a környezetvédelmi szervezeteket, a civileket, a hatóságokat és az utca emberét.

Legyünk körültekintőek, mert nem minden esetben jelentenek megoldást az „ún. lebomló” zacskók, a bomlásuk ugyanis nem természetes, mert bomlást megindító anyagot tartalmaznak, tehát nem a komposztálásra jellemző mikrobiológiai folyamatok okozzák a szétesést. A másik probléma, hogy az így előállított PE tasakok ugyanúgy felemésztik a természetes erőforrásokat. A legjobb megoldás a PET palackból előállított vagy a vászon anyagokból készült táskák használata. Mindig legyen nálunk valamelyik és törekedjünk arra is, hogy a boltban vásárolható apróságoknál se nejlonzacskót használjunk.

Ne hagyd magad, legyél Te is tudatos vásárló!

Nemzetközi nejlonzacskómentes nap