A Szolgáltató Város
2016. szeptember 20. Több blog
Komposztáljunk házilag!
Már fújdogálja az őszi szél a faleveleket és előkerültek a lombseprűk is a tárolókból. 
A folyamatosan halmozódó kerti hulladék házilag is hasznosítható, ha pedig már számunkra feldolgozhatatlan mennyiségben keletkezik, igénybe vehető a házhoz menő zöldhulladékgyűjtés szolgáltatás. Veszprémben október 15-től indul és bár 8 hétig fog tartani az akció, valamit addig is csinálni kell a zöldhulladékkal.
 
Sajnos még az igazi kertbarátok is kevéssé foglalkoznak az igazán jó komposzt készítésével, pedig ezzel tudjuk a talaj termőképességét fokozni, anélkül, hogy drága trágyára kellene pénzt kiadni és annak a szállításával bajlódni. 
Az alul és felül is nyitott komposztládában elhelyezett szerves hulladékból a korhadási folyamat során értékes humusz keletkezik. A fűnyírás, metszés, lombsöprés során keletkező zöldek és ágak, a gyomok és száraz virágok kiegészítve konyhai hulladékokkal szolgáltatják az alapot, melyekből saját, értett komposzt készíthető.
A házi hasznosítással csökken a kommunális hulladék mennyisége és nagyobb eséllyel kerülnek vissza a szerves anyagok a természeti körforgásba.
 
A komposztálás igazán környezettudatos megoldás, hiszen a szerves hulladékokat újrahasznosítva saját magunk tudunk tápanyag dús komposztot előállítani.