A Szolgáltató Város
2018. január 3. Több blog
 
Miért nincs január elsején hulladékszállítás?
Idén január elseje volt az év egyetlen hétköznapja, amikor nem közlekedtek kukásautók a városban.
Az összes piros betűs ünnepen, karácsonykor, húsvétkor igen, de az év első napja mindig, minden évben kivétel. Hogy miért alakult így? Egy helyi rendelet szabályozza és alakította ezt a rendszert, ami sokszor évekig nem okoz problémát. Ha ugyanis hétvégére esik január elseje, senkinek fel sem tűnik, ha közel esik az ürítési naphoz az ünnep, szintén nem. Most azonban éppen úgy alakult, hogy hétfőn volt a piros betűs elseje, a hulladékszállítás szünetelt és hiába a szombati pótlás bosszúság mindenütt.

Pedig, ha belegondolunk, egyszerű dolgok is állhatnak a rendelet mögött. Joggal szerveződik így egy szolgáltatás, ha a szolgáltató a maréknyi csapatából nem tudja garantálni, hogy a szilvesztert követő hajnalon biztonsággal hadrendbe állít annyi sofőrt és rakodót, ahányan el tudnák végezni ezt a munkát. Vagy ha nem vállalja fel annak a konfliktusát, amikor az új év hajnalán a bulikból hazacikázó vagy éppen nyugovóra térő városlakók dobhártyáját rezegteti meg a "csapató" zaja és ezért kell a felháborodott telefonokat kapkodnia. Az ilyenkor jellemző, jópofának tűnő kukaborogatásokról pedig már ne is beszéljünk. 

Ez a szolgáltatás pótolható, amit a szolgáltató meg is tesz és talán elkerülheti a morcos háborgókat, ha még több és több médiafelületen hirdeti miért nincs január elsején hulladékszállítás.

Végső soron pedig az is kikerekedik a történetből, hogy olyan ez a tevékenység, mint a levegővétel. Egyből észrevesszük a hiányát. Ugye, hogy megbecsülést érdemelnek azok, akik ebben részt vesznek?