A Szolgáltató Város
2016. április 8. Több blog
Egyedülálló kísérlet Veszprémben
Veszprém az első helyszín az országban, amely a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karával közösen, természet közeli gyepek kialakításában, kísérleti jelleggel vesz részt. 
A „VKSZ” Zrt. kezdeményezésére történt a kapcsolatfelvétel az intézménnyel, mert társaságunknál alapvető cél a zöldfelület gazdálkodás optimalizálása.
 
Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Természet közeli, a természeteshez leginkább hasonlító növényvegetációk, virágos rét hatású zöldfelületek kialakítása, ahol eltűnt régi-új növényfajok, valamint pillangók, méhek megjelenésére számíthatunk. Természetesen nem a belvárosi virágágyások megszüntetéséről van szó.
 
Városunkban a kiterjedt gyepfelületek gondozása rengeteg időt, energiát és költséget emészt fel.  Az a cél, hogy a kieső, külső területeken, rézsükön a gyepfelületek karakterének megváltoztatásával fenntarthatóbb, költségkímélőbb felületek jöjjenek létre. A most induló kísérletben, Veszprémben, nyolc helyszínen, egy-egy 4 négyzetméter nagyságú terület kijelölése történt meg, ahol semmiféle kertészeti beavatkozás nem végezhető. Az egyetem diákjai és tanárai a következő időszakban figyelik ezeken a kijelölt gyepfelületeken a vegetáció alakulását. Ahol olyan folyamatok indulnak meg a kertészeti munkák elhagyásával, ami esztétikailag előrelépés és szerényebb kertészeti gondozás mellett is fenntartható, akkor a kísérleti övezet vegetációját kiterjesztik a zöldfelület egészére.
 
Ez a módszer már nem új keletű. Németországban például, 20 éve indultak az első kísérletek és ma már azok a magkeverékek boltokban is kaphatók, melyeket különböző gyepfelület típusok telepítésére használnak.
Ha tehát zöldjeinkben most karók ágaskodnak, akkor ezek kísérleti területeket jelölnek. Talán éppen ott sikerül egy hullámzó virágos rétet életre hívni, színes virágokkal, röpködő pillangókkal…